Ny biogass-stasjon åpnet på Orkanger: Fra matavfall til hestekrefter

Ny biogass-stasjon åpnet på Orkanger: Fra matavfall til hestekrefter

Tirsdag 7. mai ble den nye biogass-stasjonen på Orkanger offisielt åpnet, og markerer et viktig steg i det grønne skiftet for regionen. Med lokalisering i Grønørveien 27 i Orkdal, er stasjonen nå klar for å forsyne både tunge kjøretøy og fremtiden – med drivstoff laget av slam og ditt matavfall.

Ordføreren åpnet stasjonen
Ordfører Hanna Nyhus i Orkland kommune sto for den formelle åpningen. I sin tale takket hun ReMidt, Ecopro og Molgas for samarbeidet som nå gir kommunen sin første dedikerte biogass-fyllestasjon.

– Takk til ReMidt, Ecopro og Molgas for at det nå endelig er en egen fyllestasjon for biogass her i Orkland, det har vært etterlengtet av flere aktører. Tidligere har nærmeste stasjon vært Støren eller Trondheim forteller ordfører Hanna Nyhus.

Ordføreren delte også sine egne refleksjoner om kildesortering og matavfall:

– Da kildesorteringen ble innført i hjemme vårt ble dette en vekker for oss, spesielt det med matavfall, som er noe vi forsøker å begrense. Det føles bra at matavfallet som likevel blir kastet hjemme, leveres til Ecopro og blir til biogass. Deretter brukes biogassen til drivstoff på blant renovasjonsbilene, som igjen henter avfallet vårt hjemme. Det er sirkulærøkonomi i ypperste grad sier ordføreren videre.

Nyhus fikk æren av å fylle biogass på en renovasjonsbil under åpningen – en symbolsk handling som viser kretsløpet i aksjon.

Biogass i praksis – miniseminar på Kuben
Etter åpningen ble det arrangert et miniseminar på Kuben, hvor representanter fra de involverte aktørene delte innsikt om biogass som fremtidens drivstoff for tungtransport.

Nicholas Lundberg viser et bilde fra Tilbake til fremtiden fra 1985, hvor vitenskapsmannen Dr. Emmet bruker bananskall og øl som drivstoff på bilen.

Nicholas Lundberg, daglig leder i ReTrans, understreket betydningen av ReMidts satsing:

– ReMidt er en katalysator for det grønne skiftet. Å satse på biogass gjør det mulig å nå målet vårt om 100 % nullutslipp i tungtransport innen 2030 ifølge Lundberg.

– Kun 9 % av verdens ressurser blir brukt på nytt. Vi må gjøre mer, dette er et viktig steg i riktig retning, forteller Torbjørn Evjen, konstituert administrerende direktør i ReMidt.

Et bredt samarbeid
Bak etableringen står ReMidt, Ecopro og Molgas – et samarbeid som startet flere år tilbake og har krevd både teknisk planlegging og politisk vilje.

– Komprimert biogass er et kortreist og regionalt produkt. Det er helt avgjørende å få på plass et nettverk av fyllestasjoner, ikke bare én, sier Tore Fløan, daglig leder i Ecopro.

Stasjonen er driftet av Molgas, som allerede har over 220 biogassfyllestasjoner og leverer biogass til 40 havner i Europa. Ecopro står for selve produksjonen av biogassen, laget av matavfall og slam fra regionen og ReMidt er deleier i Ecopro.

Biogass i bruk allerede
Biogassen fra Ecopro er allerede i bruk i flere av ReMidts renovasjonsbiler, i ca. 126 busser hos AtB og i deler av tungtransporten til Norsk Kylling.

Illustrasjon: Loop

Matavfall og kloakkslam kan virke som noe vi bare vil bli kvitt. Men gjennom biogass skaper vi ny energi og verdifull gjødsel – helt uten å sløse. Dette er bærekraft i praksis: Vi reduserer utslipp, tar vare på miljøet og bruker ressursene smart. Samtidig er det økonomisk bærekraftig og vi får drivstoff vi kan bruke lokalt.

Biogass er bra fordi den lager ny energi av organisk avfall. Når vi for eksempel kaster matrester, kan dette råtne og slippe ut metangass – det er en kraftig klimagass. Men når vi samler dette opp i en biogassreaktor, fanger vi gassen og bruker den som drivstoff.

Det betyr:

Mindre klimagassutslipp
Vi hindrer at metan slipper ut rett i lufta, og biogass erstatter fossil energi som diesel eller bensin.

Ny energi av avfall
Matrester og organisk avfall går ikke til spille – de blir til drivstoff som kan brukes lokalt i busser, renovasjonsbiler og tungtransport.

Ingenting går til spille
Restene etter biogassproduksjon brukes som gjødsel i landbruket og på den måten lever energien i avfallet videre. Vi tar bedre vare på ressursene avfallet gir. Biogass er miljøvennlig, klimanøytralt og en av løsningene for å ta bedre vare på jorda vår.

Med biogass som drivstoff blir tungtransporten 100% klimanøytral.