Hjemmekompostering

Hjemmekompostering


Hjemmekompostering er en miljøvennlig måte å kvitte seg med våtorganisk avfall fra husholdningen på (matrester og annet organisk avfall). Kompostering reduserer avfallsmengden i en husholdning og resultatet blir god matjord og billigere renovasjon.

ReMidt viderefører tidligere ordninger inntil eierkommunene har vedtatt en ny felles forskrift for hjemmekompostering. Du må derfor klikke deg inn på din kommune for å se hva som gjelder for ditt område. (Dette gjelder ikke kommunene Averøy, Oppdal og Smøla).


Tingvoll Kristiansund Sunndal Aure Tidl. HAMOS- og Envina-kommuner

Varmkompostering

Hjemmekompostering, eller varmkompostering, er nedbryting av matavfall i en lukket og isolert kompostbeholder. Isolasjonen holder på varmen som blir frigitt i selve komposteringsprosessen. Varmen kan komme opp i 50 – 70º C og gjør at ugress og smittestoffer i kompostmassen uskadeliggjøres raskt, også om vinteren. Kompostjorda er utmerket til å bruke i blomsterbed og til potteplanter. Resultatet blir god matjord og billigere renovasjon. I kompostbingen kan man også legge hageavfall.

Alt organisk avfall fra husholdningen kan komposteres. For eksempel frukt- og grønnsaksavfall, mel- og melkeprodukter, te-blader og kaffegrut, kjøtt- og fiskerester , potteplanter og hageavfall.

Bokashi

Bokashi er en løsning for kjøkkenkompost (IKKE hageavfall) som består av en plastbøtte med tett lokk. Denne kan du gjerne ha i kjøkkenskapet samme med øvrig kildesortering. Bokashi er en anaerob fermenteringsprosess, den er kald (ingen forbrenning) og bokashimikrobene vil ha så lite luft som mulig. Bokashien trenger lite oppfølging.

Du kan lage super jord av alt matavfallet ditt. Det eneste som ikke skal i bokashibøtta er flytende mat, som for eksempel supper.