
Mat som har gått ut på dato er en av hovedårsakene til at vi kaster for mye mat.Mat som er datostemplet med "best før" er ofte holdbar lenge etter utløpsdato hvis vi oppbevarer den riktig 😉"Se Lukt Smak" -merket er en oppfordring om å begrense matsvinn gjennom å bruke sansene før man eventuelt kaster mat som har gått over "best-før" dato 👀👅👃Hentet fra: https://www.matvett.no/aktuelt/se-lukt-smak https://unil.no/seluktsmak

Det er to måter å måle holdbarhetsdato -> Best før og siste forbruksdag.Vi kaster for mye mat bare fordi den har gått ut på dato 😕Gått forbi best-før-dato? Ikke få datoskrekk 😱Se-Lukt-smakt før du kaster 👀👃👅 Sannsynligvis er maten like god etter om den er oppbevart riktig.Det er fortsatt viktig å vite at det er forskjell på mat som fisk, kylling og kjøttpålegg som har «siste forbruksdag», og som ikke bør spises etter utløpsdato, kontra mat som ofte holder seg lenge etter at «best før»-datoen har utløpt.Sjekk derfor datomerkingen 👍

Viste du dette om matavfall og matsvinn 🤔Målet er å redusere mest mulig avfall, det gjelder også av maten vår. I Norge er det 40,3 kg per person hvert år som kommer fra matavfallet fra husholdninger 😮Tørre fakta 🧐 Det tilsvarer 48% av matsvinnet i Norge, der matindustrien har 19% og dagligvarehandlene er 15%. Det er altså husholdningene som står for nesten halvparten av matsvinnet.Hva menes egentlig med matsvinn 🤷♀️ Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat som er produsert for mennesker, som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde. Helt fra tidspunktet når dyr slaktes eller planter høstes. Matsvinn omfatter med andre ord kun spiselige deler av mat som kastes. Så det handler egentlig om å ikke kaste spiselig mat 😉Vi kan altså halvere matsvinnet i Norge om vi bare ikke kaster spiselig mat 💚Grunnen til at vi vil redusere matsvinn er fordi FN har estimert at en tredjedel av all mat som produseres i verden aldri blir spist. Dette er problematisk både fra et etisk og miljømessig perspektiv ettersom matproduksjon legger beslag på 37 % av verdens landarealer, 70 % av ferskvannet og står for 24 % av globale klimagassutslipp. Siden 2015 har vi kastet 10% mindre, målet er å halvere matsvinnet innen 2030.La matavfallet inneholde mest mulig avfall og ikke svinn 🙌

Vi gratulerer Gro Anita Midtlyng fra Rindal som heldig vinner av 10.000,- i returkartonglotteriet !!! 🎉Hun har i alle år brettet og sortert kartongene både hjemme og på jobb 💚Har du lyst til å være med i lotteriet? Les mer på: https://www.grontpunkt.no/resirkulering/returkartonglotteriet

Skal du kaste en telefon? 📱📞 Har du en gammel eller ødelagt telefon du vil kvitte deg med, men usikker på hvor man kan levere den inn og hvordan man sikrer at persondata ikke havner på avveie?Er telefonen ødelagt Så har den fortsatt en verdi! Elektriske produkter inneholder verdifulle materialer og råvarer det er begrenset av i verden. Disse må vi bruke om igjen så lenge som mulig. Sorter derfor mobilen som elektronikk på gjenvinningsstasjonene eller levere inn gratis til butikker som selger mobiler 🙌Men hva med persondata som evt kan følge med mobilen 🤔Mobilen har blitt som en forlengelse av oss selv og kan derfor inneholde persondata man ikke vil ha på avveie. Om du vil forsikre deg om en sikker gjenvinning av telefonen har Norsirk satt ut Sikre Bokser (S-bokser) for PC, telefoner og nettbrett. Dette er en låst boks som oppbevares fram til Norsirk henter den. I gjenvinningsprosessen blir harddisken med minne kvernet.Så skal du kaste en telefon se etter en Sikker Boks på returpunktet eller gjenvinningsstasjonen. En rekke elektronikkbutikker har også S-bokser.For en sikker retur og behandling av telefonen og personvernet ditt resirkuler telefonen din i en S-boks 💚

Hvilke type bestikk velger denne bjørnen 🦝Vaskbart såklart 😂Velg vaskbart, fremfor engangs!#vaskebjørn #miljømeme