I følge Matsentralen og tall fra Matvett 2023 er det i dag kun rundt tre prosent av denne maten som blir reddet. Dette understreker både alvoret i matsvinnproblematikken – og det store potensialet som ligger i bedre samarbeid og systematiske løsninger.
Reduksjon av matsvinn handler ikke bare om sosial bærekraft, men også om effektiv ressursbruk og mindre avfall. Når spiselig mat reddes og kommer til nytte, reduseres mengden avfall som ellers ville blitt håndtert som restavfall eller matavfall. For oss i renovasjonsbransjen er dette en viktig del av den samme verdikjeden – der forebygging alltid er det mest miljøvennlige tiltaket. Å bidra til at overskuddsmat brukes, fremfor å bli kastet, støtter opp under et felles mål om å redusere avfall. Et av FNs bærekraftmål er at matsvinnet globalt skal halveres innen 2030.

Et besøk som gjorde inntrykk
Gjennom initiativet ReMidt i bevegelse har våre ansatte samlet inn 15 290 kroner til et veldedig formål. I år falt valget på Matsentralen. Torsdag 11. desember besøkte HR-leder Joar Andøl og leder for marked og kunderelasjon, Anja Bondø, Matsentralen for å overrekke gaven. Og i tillegg få et innblikk i hvordan arbeidet hos Matsentralen foregår i praksis.
Ved ankomst var flere frivillige organisasjoner allerede i full aktivitet på lageret. Mat ble sortert, pakket og klargjort for videre distribusjon. Daglig leder i Matsentralen, Jort Reitsma, fortalte om den omfattende logistikken, samarbeidet og innsatsen som kreves for å sikre at overskuddsmat når frem til mennesker som trenger det.
Mer enn mat
Arbeidet de frivillige organisasjonene utfører gjennom Matsentralen handler om langt mer enn matutdeling. De bidrar blant annet med utdeling av matposer til enslige og familier med behov for økonomisk hjelp, etablerer sosiale møteplasser og arrangerer fellesmåltider, deler ut matpakker til barn via skolesystemet og legger til rette for aktiviteter for både barn og foreldre, de positive ringvirkningene av dette arbeidet er vidt og omfattende.
Til sammen utgjør dette et bredt og inkluderende støtteapparat, der mathjelp kan være inngangen til videre hjelp, mestring og inkludering.
En viktig påminnelse
Jort Reitsma pekte på to avgjørende faktorer for at Matsentralen skal lykkes i sitt arbeid:
- donasjoner av mat fra dagligvare- og matbransjen
- økonomiske bidrag som gjør det mulig å utvikle driften, utvide lagerkapasiteten, nå flere mennesker og redde mer mat.
At kun 3 prosent av spiselig overskuddsmat reddes i dag, viser tydelig behovet for økt innsats. Samarbeid på tvers av bransjer er en del av løsningen, i tillegg til politiske virkemidler og endringer i regelverk – blant annet gjennom den nye matsvinnloven.

– Overrekkelsen av gaven fra ReMidt i bevegelse er et resultat av engasjementet til mange ansatte i ReMidt. Det er inspirerende å se hvilken betydning dette har. Det motiverer ansatte til en ny runde med ReMidt i bevegelse på nyåret forteller Andøl.
Les mer om matsentralen Trøndelag og deres viktige arbeid her
